Mestskí poslanci za Smer-SD kritizujú radnicu za postup pri investíciách

17.06.2011 Prešov

Prešov 16. júna (TASR) – Materiály, ktoré predkladá radnica Mestskému zastupiteľstvu v Prešove, nie sú podľa predsedníčky Klubu Smer-SD a nezávislí Svetlany Pavlovičovej na požadovanej úrovni, poslanci nemajú relevantné informácie a niektoré zámery či navýšenia výdavkov sa na rokovanie vôbec nedostali.
Spolu so straníckym kolegom Igorom Andrejčákom dnes kritizovali postupy vedenia radnice v prípade realizácie investícií z operačných programov, pri ktorých dochádza k zvyšovaniu neoprávnených nákladov.
Andrejčák upozornil na zmluvu s dodávateľom prác pre rekonštrukciou Základnej školy (ZŠ) Čs. armády. Spresnil, že zmluva je dodatkom rozdelená na dve časti, pričom prvá sa týka prác v hodnote 2,75 milióna eur, ktoré sa majú realizovať v rámci projektu podporeného z regionálneho operačného programu.
"Druhá časť - 1,523 milióna eur sú náklady financované z vlastných zdrojov mesta. Tieto náklady mestským zastupiteľstvom nikdy neboli schválené, ani zámer, nič nebolo predložené," uviedol poslanec. Pavlovičová doplnila, že takéto zámery, ktoré sa nakoniec dostanú do zmlúv, nie sú rozpočtovo kryté.
Materiálom sa zaoberala v stredu (15.6.) aj prešovská mestská rada (MsR), kde sa vyhodnocovali neoprávnené náklady v súvislosti s implementáciou projektu Regionálneho operačného programu (ROP), pričom práce navyše už teraz predstavujú niečo vyše 13.000 eur.
Viceprimátor René Pucher uviedol, že tento projekt sa pripravoval v roku 2008 a vtedy sa zohľadňovalo aj to, že dôjde k spojeniu dvoch škôl. Podľa neho sa preto dalo očakávať, že bude potrené riešiť aj ďalšie veci, ktorými sa zaoberal projektant.
Práce, ktoré sa týkajú napríklad rekonštrukcie jedálne, kuchyne, telocvične a spojovacích chodieb v objeme zhruba 1,5 milióna, nie sú, podľa viceprimátora, zahrnuté v projekte operačného programu. Dodal, že mesto ich bude realizovať až vtedy keď na ne získa financie.
Poslanec Milan Laca (Smer-SD) konštatoval, že MsR do zastupiteľstva posunula modifikované uznesenie, ktoré hovorí iba o prácach navyše a neoprávnených nákladoch, ktoré je nevyhnutné vynaložiť na úspešnú implementáciu projektu z ROP, ostatné má byť záležitosťou ďalších rokov.
Poslanci Smeru-SD dnes komentovali aj spôsob, akým radnica vyhodnotila havarijné stavy školských zariadení, nakoľko v niektorých prípadoch podľa Pavlovičovej už ide skôr o rekonštrukciu než opravu. Na návrh radných musí mestský úrad správu dopracovať.
Andrejčák ako príklad uviedol, že 30. marca sa v rámci rozpočtu hovorilo o projektovej dokumentácii na ZŠ Važecká, ZUŠ Prostějovská a MŠ Solivarská.
"Na najbližšom stretnutí finančnej komisie, asi o týždeň už je to havarijný stav a žiadajú od poslancov, aby sme odsúhlasili navýšenie výdavkovej časti rozpočtu o 311.000 eur," uviedol Andrejčák. Dodal, že toto je dôkazom toho, aké rozporuplné dostávajú poslanci informácie.
Pavlovičová uviedla, že takýto postup je absolútne netransparentný, mestu chýba koncepcia rekonštrukcií a opráv školských zariadení, na základe ktorej by sa dalo plánovať.
 

Vyberte región